2009. november 10., kedd

A bank működése...

A bank szó egy olasz szóból ered. Ez a szó a banca, amely alapjába véve a német nyelvből származik, és padot jelent. Ez a szó egyébként a középkori pénzváltó padokra utal legfőbbképpen. A bank és a banki rendszer a pénzügyi szféra alapvető köve. Minden egyes fejlett országban, a bank biztosítja az adott ország pénzügyi közvetítését. A bank és bankok története évszázados történetre nyúlik vissza. A bank legfőbb szerepe, a pénzügyek rendezése és közvetítése az ügyfelek és egyéb intézmények között. A bank különféle pénzügyi szolgáltatásokat tud nyújtani. Magyarországon is rengetek bank található, amelyek mindegyikre egyre több és több funkcióval és szolgáltatással bővül.

A bank egyik fő szerepe, a különféle felhasználatlan pénzügyi szolgáltatások illetve megtakarítások begyűjtse. Ezt a banki műveletet hívjuk passzív bankügyletnek, míg az ezek kihelyezését és aktiválását a gazdaság pénzszükségében lévő alanyaihoz, aktív bankügyletnek nevezzük. A bank a modern tőkés gazdaságon alapuló országok egyfajta alapja, motorja. A legtöbb bank a különböző pénzügyi szolgáltatások és azok díjaiból, kamataiból illetve hiteleiből származó pénzösszegekből jut haszonhoz. A banki rendszer manapság nagyon összetett. Minden egyes bank mögött komoly informatikai rendszerek alapulnak, amelyek pontos és hatékony megtervezése és működtetése rendkívül komplex feladat. A legtöbb bank esetében manapság az alacsony kamatlábak korlátozzák a bevételeket, és éppen ezért a legtöbb bank hiteltúllépési díjakat ír ki, amely útján fedezni és pótolja, próbálja az adott jövedelem kiesést. A bankokat köznapi értelemben, pénzügyi intézményekként emlegetjük. A legtöbb bank technológiáját és működési alapjait nem árt ha alaposabban is ismerjük, hiszen ezáltal tisztább képet, kapunk egy-egy bank működéséről, amely által magabiztosabban intézhetjük ügyeinket.

Egy-egy bank rendkívül sokféle pénzügyi folyamattal foglalkozik. A hitelektől és a kötvény illetve betétkezeléstől elkezdve, a számla kiállításáig stb.. Magyarországon a bank alatt pénzügyi és hitelintézeteket értünk, valamint pénzügyi vállalkozásokat. A bank tehát nem más, mint a hitelintézetek egyik fajtája. A bankoktól különféle hiteleket kérhetünk. Ezek pl.: az autó hitel, a személyi hitel, az adósságrendező hitel, a szabad felhasználású hitelek, az ingatlan hitel és a többi.. A legtöbb bank rendelkezik több különféle szakosított hitelintézettel is. Ezek pl. a jelzálogbank, a takarékpénztárak és az állami fejlesztési bankok. A szövetkezeti bank, nem más mint, a takarékszövetkezet, és a hitelszövetkezet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése