2009. november 10., kedd

A bank...

A bank szó hallatán egy olyan pénzügyi intézmény jut eszünkbe, ahol hitelt vagy kölcsönt vehetünk fel különböző összegben, különböző időre, valamint rendezhetjük pénzügyeinket, vagy folyószámlát nyithatunk például. A bank eredetileg egy olyan intézmény volt, amely pénz kölcsönzött és betéteket fogadott el. A mai modern bankok hatásköre ennél már jóval nagyobb. A mai bankok már többféle tevékenységet is végeznek mint például a fizetések, értékek kezelése vagy a fizetésközvetítés. Ezek mellet számos pénzügyi szolgáltatást is végeznek a bankok.
A bank tulajdonképpen a legjellemzőbb eleme a pénzügyi közvetítéseknek. A bank tehát első sorban pénzügyi közvetítéseket, tranzakciókat hajt végre nap mint nap a föld számos pontján. A bankok mindig kapcsolatban állnak egymással és ezek mellett fontos, hogy a bankok helyzete nagyban függ a világ gazdasági és jelenlegi pénzügyi helyzetétől is. A bankok tehát a modern tőkés gazdaság motorjai.Természetesen a gazdaság és a világ pénzügyi helyzetei, válságai a bankokra vannak a legnagyobb hatással, hiszen a bankok azok a szervezetek, intézmények, melyek pénzzel látják el a vállalatokat, ingatlanbefektetőket, fejlesztéseket és az embereket. Hitelre mindig szükség van ez nem is kérdés és ezek biztosítására a bankok vannak. Minden egyes bank kínálata és hitelakciója különböző, de ezeket nap mint nap láthatjuk a tévében.

Az hogy ki melyik bank mellett dönt, az már csak személyes kérdés. Mellesleg az internet elterjedésével a legtöbb banki átutalás, hitelfelvétel és banki szolgáltatás már nem személyesen, hanem az interneten keresztül zajlik. A bankoknak természetesen mindig haszonhoz kell jutniuk, amelyeket a hitelek és szolgáltatásokért felszámolt díjakból illetve kamatokból nyernek. A bankok bevétele a kamatlábaktól egyaránt olyan szinten függ, mint a bankok érdekeltsége. Természetes, hogy magas kamatlábak iránt senki se érdeklődik a hitelfelvevők közül, de viszont az sem biztos, hogy kellő mennyiségű hitelhez jutunk ha alacsony kamatlábak mellett döntünk. Mellesleg az olasz banc szóból ered a Bank szó. Ez a szó egyébként a német nyelvből származik és szó szerint padot jelent. A hétköznapokban bankként emlegetjük a pénzügyi intézmények nagy részét tehát. Bank sokféle szolgáltatás nyújthat, de hogy ki és mennyi ideig köt egy-egy banknál hűségszerződést az már csak a saját véleményétől nézetétől függ. Magyarországon a vezető bankok jelenleg az ERSTE, OTP, RAIFFAISEN ÉS K&H bank. A legtöbb ügyfél ezeknél a bankoknál szerződik és kér hitelt. A bank elsődleges feladata tehát a hitelezés, de fontos, hogy a bankok ezek mellett pénzhez, többletbevételhez jussanak a kiadások mellet. Mindezeket a bankok a kamatokból beszedett pénzből érik el. A bank határozza meg mindig a kamatlábakat a hitelekre, tehát a kamatlábak bankonként és hiteltípusonként is változnak.

Egy dolog biztos, hogy a mai világ bankok és hitelezők nélkül nem működne. Ez egy nagyon jó dolog, hiszen így a bankok egyre könnyebben jutnak új vevőkhöz, hitelkeresőkhöz és ráadásul az ügyfelek helyzete is meg könnyebül az internet által. Rengeteg diák van ezek mellett akiknek már van diák bankkártyája és ezekre utalhatnak maguknak a szülők számláján keresztül pénzt vagy adott esetben vehetnek fel diákhitelt a főiskolákra és egyetemekre. A diákhitel sokak szerint egy jó dolog ám de érdemes vele vigyázni, ugyan is a bankok ezeknek a hiteleknek a kamatlábát rendszerint magasra emelik így óvatosan kell bánni ezekkel a hitelekkel. Mellesleg ha már a bankok által kínált hitelekről köztudott, hogy a gyors és személyi hitel a legkeresettebb hitelformák ma Magyarországon, de ez nem is véletlen. Végezetül szeretném megköszönni, hogy elolvasta a bank és bankokról szóló cikkemet és remélem, hogy hasznos információkkal szolgáltam önnek a bankok nyújtotta lehetőségekről és hitelekről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése